Παρασκευή 23 Ιουλίου 2010

ΣΤΟ ΚΥΝΗΓΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Αυτός ο σκύλος φέρμας είναι πολύ καλός στην πεδιάδα και εξαιρετικός στα δύσβατα εδάφη. Στο δάσος κυνηγάει αποτελεσματικά την μπεκάτσα, ενώ είναι πολύ άξιος στο έλος. Έχει αυστηρές φέρμες και συγκρατημένες κινήσεις. Συνήθως, εκδηλώνει τα στοιχεία του χαρακτήρα του από πολύ μικρή ηλικία. Θαρραλέος στο κυνήγι και ευχάριστος στο σπίτι. Ευγενικός με τα παιδιά και, λόγω του ανεπτυγμένου ενστίκτου ιδιοκτησίας, μπορεί να γίνει και πολύ καλός φύλακας».



Ορτύκι
Το γκόρντον σέττερ είναι ο συνδετικός κρίκος μεταξύ των βρετανικών και ηπειρωτικών δεικτών. Εργασιακά πιο μεθοδικός σκύλος και πιο συγκρατημένος από το αγγλικό σέττερ, λίγο μικρότερης ταχύτητας, ευρείας έρευνας με πολύ ανεπτυγμένη αίσθηση του θηράματος, με μεγάλη αντοχή και προσαρμοστικότητα, πιο σοβαρός και επιβλητικός στο θήραμα, απόλυτα συνεργάσιμος με πολύ καλή φέρμα και επαναφορά.
Υπέρ: Έχει πιο μεθοδική έρευνα, μεγάλη επαφή και συνεργασία, μεγάλο κυνηγετικό πάθος, αξιοσημείωτη αποτελεσματικότητα, σοβαρό χαρακτήρα, μεγάλη αντίληψη κληρονομικά, πολύ καλή επαναφορά θηράματος, μεγάλη αντοχή, εύκολη εκπαίδευση, πολύ αποδοτικό στο συγκεκριμένο κυνήγι.
Κατά: Το μακρύ και πυκνό του τρίχωμα τις πολύ ζεστές μέρες .





Πέρδικα
Η συγκρατημένη σε ταχύτητα κίνησή του, η μεγάλη του εξυπνάδα, το κυνηγετικό του πάθος, η σωματική του κατασκευή, η μεγάλη του αντοχή στη κόπωση, η μεγάλη αίσθηση θηράματος, η επιφυλακτικότητα, το μπλοκάρισμα και η άμεση επαφή με το θήραμα, το καθιστούν άξιο αντίπαλο με το συγκεκριμένο θήραμα.
Υπέρ: Μεγάλη προσαρμοστικότητα σε όλα τα εδάφη, μεγαλύτερη αντοχή σε δύσκολα και πολύ βραχώδη βουνά, μεγαλύτερη ευχέρεια σε πυκνά σημεία, πολύ καλή μύτη και φέρμα, άριστη παρακολούθηση, πολύ καλό απόρτ, ιδανικό για δύσπιστα ή πολυκυνηγεμένα θηράματα.
Κατά: Περισσότερος χρόνος προετοιμασίας για φυσική κατάσταση, η υπερβολική ζέστη.




Μπεκάτσα
Εάν το δάσος είναι το σπίτι του αγγλικού σέττερ, για το γκόρντον το δάσος είναι το βασίλειό του και σαν βασιλιάς κυριαρχεί σε όλες τις αντιξοότητες και δυσκολίες που τυχόν αντιμετωπίζει, από θέμα κλίματος και εδαφικών συνθηκών καθώς και από συμπεριφορά και δυσπιστία θηράματος.
Υπέρ: Πιστεύω πως συγκεντρώνει αναμφισβήτητα τα περισσότερα κυνηγετικά στοιχεία για το συγκεκριμένο κυνήγι, λόγω εργασιακού στυλ, τρόπους σκέψης, απόλυτης επαφής, αξιοσημείωτης εξυπνάδας, μεγάλου κυνηγετικού πάθος, επιβολής της παρουσίας του στο θήραμα, ευχέρεια κίνησης στο πυκνό και στο ανώμαλο έδαφος.
Κατά: Για ένα πραγματικά καλό γκόρντον, δεν υπάρχουν αρνητικά. Αυτό το γνωρίζουν καλά όλοι εκείνοι που χρησιμοποιούν την συγκεκριμένη φυλή. Ίσως για κάποιους το χρώμα του.





Υδρόβια
Εδώ σ αυτό το κυνήγι το Γκόρντον είναι στο σπίτι του και το απόλυτο βασίλειο του.
Αγαπά το νερό , κολυμπάει πολύ καλά και αντέχει πολύ σε δύσκολες συνθήκες όπως, χιόνι , κρύο , πάγο , βροχή.
Το στυλ του το βοηθάει όπως και η έντονη προσοχή που εκδηλώνει πάνω στο θήραμα .
Ιδιαίτερα δε η ικανότητα του να το ακολουθεί μέσα στον υδάτινο κόσμο που τα ίχνη που αφήνει είναι τα ελάχιστα .
Η δε ικανότητα του να επαναφέρει το χτυπημένο θήραμα από οπουδήποτε είναι μία μεγάλη βοήθεια για τον κυνηγό.
Με λίγα λόγια αυτό το κυνήγι αναδεικνύει το Γκόρντον και τον λόγο ύπαρξης του.
Κατά: Δεν υπάρχουν .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου