Πέμπτη 22 Ιουλίου 2010

ΠΕΔΙΝΗ ΠΕΡΔΙΚΑ



Είναι πουλί των πεδιάδων όπου παραμένει όλο τον χρόνο καλά καμουφλαρισμένη.
Μήκος 30 εκ, έχει στρογγυλωπό σώμα με κοντή ουρά. Προτιμάει το βάδισμα στο έδαφος από το πέταγμα. Περπατάει καμπουριαστά και όταν τρομάξει το βάζει ...... στα πόδια με ψηλά σηκωμένο το κεφάλι, μέχρι να πιεστεί αρκετά και να πετάξει.

Φωλιάζει στην Μακεδονία , Φλώρινα ,Καστοριά και την Θράκη, ενώ το νοτιότερο άκρο της εξάπλωσης της φτάνει στην περιοχή της Ελασσόνας- Κοζάνης..Είναι πολύ ευάλωτη στην λαθροθηρία και στα φυτοφάρμακα , ενώ το κυνήγι της απαγορεύεται εδώ και πολλά χρόνια δεν έχει καταφέρει να γεμίσει ξανά τους Ελληνικούς κάμπους, εκτός αυτών που η διαχείριση και φύλαξη γίνεται από κυνηγετικούς συλλόγους ,όπως Λαγκαδά, Σέρρες, Επανομή, κ.λ.π. που υπάρχουν πάρα πολλά πουλιά.

Το αρσενικό ξεχωρίζει από τα έντονα χρώματα που έχει στο κεφάλι κοκκινοκίτρινο και την μαύρη μεγάλη βούλα στο στήθος το θηλυκό είναι γκρίζο με καστανοκίτρινες γραμμές . Φωλιάζει καλά κρυμμένη κάτω από φράκτες, σε αγρούς και σε αμμοθίνες.
Γεννάει περίπου10-20 αβγά . Η φωνής της είναι ένα διαπεραστικό «κερρέκ», επαναλαμβάνεται όταν το πουλί ερεθιστεί.

Πολλοί συνάδελφοι έχουν «βγάλει» κυνηγετικά τα σκυλιά τους με αυτές, όπως και οι περισσότεροι αγώνες γίνονται με αυτή, με κορυφή τους αγώνες μεγάλης έρευνας που έγιναν για πρώτη φορά εφέτος στον Λαγκαδά από τον ΟΚΑΔΕ με την επωνυμία Μέγας Αλέξανδρος , έδωσαν μεγάλη διαφήμιση στην χώρα μας, και καθιερώθηκαν στο παγκόσμιο πρωτάθλημα σαν ο καλύτερος αγώνας λόγω της ποιότητας των πουλιών και του χώρου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου