Δευτέρα 19 Ιουλίου 2010

ΕΙΔΗ ΕΚΤΡΟΦΗΣ

Κλειστή αναπαραγωγή (In Breeding)

Γραμμική αναπαραγωγή (Line Breeding)

Ανοικτή η μη συγγενική αναπαραγωγή (Outcrossing)

Κλειστή αναπαραγωγή (In Breeding)



Η εκτροφή με πολύ στενή αιμομιξία μεταξύ πολύ κοντινών συγγενών.
Είναι μια μέθοδος για την σταθεροποίηση των χαρακτηριστικών μιας φυλής που σήμερα χρησιμοποιούμε σπανίως. Θυμάμαι που διάβασα μέσα σε σπάνιους γενεαλογικούς χάρτες ζευγαρώματα μεταξύ παιδιών και γονέων η μεταξύ αδελφών. Ο πατέρας του Bill του αποθανόντος Colatini ήταν γιος του Grek del Ventasso ένας άγνωστος σκύλος που αυτός με την σειρά του ήταν παιδί δύο αδερφών των Brik και Britta del Vantasso που και αυτοί ήταν παιδιά του απόλυτου πρωταθλητή Lucanianiae Luki. Δεν είναι λοιπόν τυχαίο ότι ο Bill εξαίρετος μορφολογικά και λειτουργικά έδωσε αρκετά εξαίρετα ζώα .
Έτσι παρατηρούμε ότι σκυλιά με φαινότυπο και γονότυπο άριστο να δίνουν σε ένα ζευγάρωμα μεταξύ αδερφών τα καλύτερα χαρακτηριστικά ενισχύοντας έτσι τον συνδιασμό των ομοζυγωτών και διατηρώντας μια δυναμική μετάδοσης χαρακτηριστικών στις επόμενες τρεις γενεές. Εγώ προσωπικά δεν είχα το κουράγιο να ακολουθήσω μια τέτοια μέθοδο γιατί πάνω από όλα μου έλειπε ένας σκύλος σαν τον Luki.

Γραμμική αναπαραγωγή (Line Breeding)



Ζευγάρωμα μεταξύ συγγενών που δεν έχουν μεταξύ τους πρώτου βαθμού συγγένεια πρώτου βαθμού αλλά μεγαλύτερο με σκοπό την διατήρηση σε υψηλό ποσοστό τα χαρακτηριστικά της ομοζύγωσης δηλαδή της ομοιογένειας που εμπεριέχεται σε αυτή τη γραμμή αίματος. Μπορούμε να διασταυρώσουμε μεταξύ συγγενικών γραμμών όταν ήδη υπάρχει ικανοποιητικός αριθμός ατόμων εκκίνησης μέσα σε ένα εκτροφείο , αλλά ακόμη μπορούμε να προχωρήσουμε σε μια γραμμική διασταύρωση ξεκινώντας από δύο η περισσότερους σκύλους αναπαραγωγούς που να προέρχονται από την ίδια γραμμή αίματος.
Αυτός που εκτρέφει σε συνεχή βάση σίγουρα μπορεί να χρησιμοποιεί αυτό το σύστημα εκτροφής . Το ρίσκο όμως είναι ότι σίγουρα σαν συνέπεια μετά από κάποιο χρονικό διάστημα μπορεί να εμφανιστούν ανωμαλίες η μη επιθυμητά χαρακτηριστικά αυτό ονομάζεται



Γενετική εξασθένηση και συνδέεται με αυξημένη θνησιμότητα και μειωμένη γονιμότητα. Η συντήρηση μιας γραμμής αίματος δεν είναι συνδεδεμένη μόνο με την υπομονή και το έργο του κάθε εκτροφέα , αλλά παράλληλα συντηρείται ακόμη σε διάφορες γεωγραφικώς απομακρυσμένες περιοχές μέσα από ισχυρούς κυνοφιλικούς δεσμούς που συντηρούν ίδιες γραμμές αίματος.
Σήμερα η πληροφορία για ένα υπερσκύλο διαδίδεται εύκολα και γρήγορα και είναι επιθυμία πολλών να δοκιμάσουν να ζευγαρώσουν με αυτόν , χωρίς να γνωρίζουν την γενεαλογία του .
Εδώ αρχίζει η περιπέτεια .

Ανοικτή η μη συγγενική αναπαραγωγή (Outcrossing)

Ο εκτροφέας όταν αποφασίζει να χρησιμοποιήσει αυτή τη μέθοδο , το κάνει έχοντας γνώσει ότι βγαίνοντας από την καθαρή γραμμή αίματος που έχει , θα αντιμετωπίσει μια σειρά από ρίσκα που θα τροποποιήσουν το μοντέλο του δημιουργώντας νέα υβρίδια , χάνοντας έτσι την ομοιογένεια της εκτροφή του και πέφτοντας στην κατάσταση εκτροφής με ετεροζυγώτες.



Αλλά πρέπει επίσης να γνωρίζει ότι από αυτή τη δοκιμή και εισάγοντας νέο αίμα στην εκτροφή του διευρύνει την γενετική του βάση και αυξάνει σημαντικά την ζωτικότητα των ζώων του και σίγουρα θα πρέπει να έχει καταστρώσει κάποια στρατηγική για να επανέλθει στην πρότερη κατάσταση αν κάτι πάει στραβά.
Για τον εκτροφέα που έχει κάνει αυτή την επιλογή τα πράγματα είναι απλά αξιολογεί Τα καλύτερα ζώα που εκφράζουν την φυλή γενετικά και λειτουργικά που είναι ορατά και πασιφανή. Αν κάτι πάει στραβά τότε σίγουρα η ευθύνη θα πέσει στον επιβήτορα ως συνήθως που δεν δίνει..

Τώρα ας ρίξουμε και μια ματιά στον Αρσενικό-επιβήτορα και στην θηλυκιά την μάνα. Από ζωοτεχνική άποψη θα πρέπει να αξιολογήσουμε την αναπαραγωγική και την δυναμικότητα τους. Για να αξιολογήσουμε την δυναμικότητα τους αξία έχουν οι διακρίσεις που περιέχονται στο βιβλιάριο εργασίας , αλλά πολύ μεγάλη σημασία έχουν τα φυσικά τους προσόντα και κυνηγετικά ένστικτα της νεαρής ηλικίας τους.



Από φυσικά προσόντα και προπαντός η πρωιμότητα είναι σε υψηλό βαθμό κληρονομικά μεταβάσιμοι .
Πολύ σημαντικά και αναντικατάστατα επίσης είναι ο χαρακτήρας και η συμπεριφορά των κουταβιών. Ο χαρακτήρας και το υψηλό ηθικό χαρακτηρίζουν το πόιντερ . Επιβήτορες και θηλυκές πρέπει να έχουν φυσιολογική συμπεριφορά ( επιβήτορες να ζευγαρώνουν χωρίς πρόβλημα και θηλυκές να δέχονται εύκολα τον αρσενικό, αλλά και να είναι καλές μάνες με τα κουτάβια τους)

¨Εγώ προσωπικά θα ήθελα ένα αρσενικό υπερβολικό και μια θηλυκιά γλυκιά σαν μέλι¨.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου