Παρασκευή 23 Ιουλίου 2010

ΓΚΟΡΝΤΟΝ ΣΕΤΤΕΡ & ΙΣΤΟΡΙΑ





Μία φυλή που ξεκινάει από την Σκωτία και την μεγάλη κυνηγετικής της ιστορία .
Μία φυλή που μοιάζει στα κυρίαρχα χαρακτηριστικά των ίδιων των σκοτζέζων ,
αντοχή , αγριάδα αλλά και απλότητα , συναίσθημα , πίστη.

Το Γκόρντον Σέττερ η όπως ήταν γνωστό τα πρώτα χρόνια "Black and Tan", είναι η μοναδική ράτσα σκυλιών φέρμας της Σκοτίας και έχει αρκετά από τα χαρακτηριστικά των Ιρλανδέζικων και των Εγγλέζικων Σέττερ και μερικά πολύ ιδιαίτερα δικά του. Υπάρχουν πολλά στοιχεία που δείχνουν ότι το " Black and Tan" υπάρχει από το 1600, αλλά ήταν ο 4ος Δούκας Alexander Gordon που καθιέρωσε την ράτσα .

Πέθανε σε ηλικία 84 ετών το 1827. Ανέδειξε και έδωσε το όνομα του στην σπουδαία του στην σπουδαία αυτή ράτσα στο κάστρο της οικογένειας Gordon που βρίσκετε μερικά μίλια μακριά από τις βόρειες ακτές του Fochabers και κοντά στον ποταμό Spay. Χωρίς να είναι γενικά αποδεκτές οι φήμες της εποχής λένε , ότι ο Δούκας Alexander την εποχή που εκείνος είχε διάφορα Σέττερ , έμαθε και διαπίστωσε και ο ίδιος, ότι η σκύλα ενός βοσκού (Collie), έβρισκε σχεδόν αλάνθαστα τα grouse, εκεί που πολλές φορές τα δικά του Σέττερ είχαν αποτυχίες. Έτσι αποφάσισε να διασταυρώσει την σκύλα του βοσκού με δικά του "Black and Tan" βάζοντας τις βάσεις για το Γκόρντον Σέττερ. Μετά τον θάνατο και του 5ου Δούκα του Γκόρντον , τα σκυλιά του κάστρου πουλήθηκαν, αλλά αργότερα επανήλθε και συνέχισε να αναπαράγεται στο κάστρο , από τον 6ον Δούκα τον "Duke of Richmond and Gordon"

Εκείνη την εποχή ο στόχος ήταν ποιος έχει τα πιο τέλεια στην εργασία Σέττερ, αλλά λίγα χρόνια αργότερα έγιναν της μόδας οι εκθέσεις και οι αγώνες και έτσι όλοι στόχευαν στα καλά κυνηγετικά χαρακτηριστικά , αλλά και στην ομορφιά και στην ομορφιά και στην εξυπνάδα . Έτσι στην πρώτη επίσημη έκθεση , στο Newcastle το 1859, το πρώτο βραβείο στα Σέττερ δόθηκε στο Γκόρντον " Dandie" του Mr Jobling. Αργότερα το 1863 στο Southill στους πρώτους αγώνες "Field Trial" τις πρώτες τρεις θέσεις κατέλαβαν Γκόρντον Σέττερ. Σαν ράτσα τα Γκόρντον αργούν να ωριμάσουν , δείχνουν τα προτερήματα τους περίπου σε ηλικία 3 ετών. Εκτός από την εξαιρετική τους από επίδοση στο κυνήγι, είναι σχεδόν τέλεια σκυλιά για την οικογένεια και το σπίτι.

Αγαπάνε με πάθος την οικογένεια , προσέχουν και είναι επιφυλακτικά με τους ξένους η τους απρόσκλητους επισκέπτες , ενώ η ιδιαίτερη εξυπνάδα τους , τα κάνει να ξεχωρίζουν αμέσως και να αποδέχονται τους φίλους . Θα πρέπει να ξέρουν αυτοί που αποκτούν ένα Γκόρντον ότι χρειάζεται "σφικτή" και προσεκτική εκπαίδευση στα κουτάβια για μεγάλο σχετικά χρόνο για να είναι σίγουροι ότι θα έχουν ένα αφοσιωμένο, έξυπνο και εργατικό κυνηγετικό σκύλο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου